Dienstverlening
“Knowledge is of no value, unless you put it into practice”
- Anton Chekhov
Brein en Communicatie

Vraag & antwoord
Heb jij een vraag voor de expertisecel Brein en Communicatie? Mail naar dorien.vandenborre@thomasmore.be. Zij geeft je vraag door aan de juiste expert."Mijn partner heeft afasie. Op feestjes zet hij zich vaak apart en wil hij het liefst snel terug naar huis. Hoe reageer ik hier het beste op?"
(Yvonne, partner van een man met afasie)
Lees hieronder ons antwoord.
Te veel prikkels
Communiceren met anderen kost inspanning voor iemand met afasie. Luisteren naar wat gezegd wordt, switchen tussen verschillende gesprekspartners, zelf bijdragen aan het gesprek; al deze mentale acties kosten tijd en moeite.
Mogelijk zet je man zich daarom liever apart: zo kan hij het aantal prikkels beperken.
Hoe kan je hierop inspelen als partner?
Probeer feestjes met veel mensen te vermijden. Het is beter om twee of drie mensen tegelijk uit te nodigen. Zo beperk je het aantal prikkels.
Spreek in korte zinnen zodat je man slechts een beperkte hoeveelheid informatie moet verwerken. Geef hem ook voldoende tijd om te reageren. Een gesprek voeren kost immers tijd en moeite voor hem.
Gratis e-learning voor naasten
De expertisecel Brein en Communicatie ontwikkelde samen met de hogeschool Utrecht en Arnhem-Nijmegen een e-learning over afasie. Enkele korte filmpjes verduidelijken wat afasie is en geven concrete communicatietips voor naasten.
Raadpleeg hier de e-learning.
Raadpleeg hier de e-learning.
Postgraduaten, symposia, cursussen en studiedagen
Wij bieden een open aanbod van vormingen.Vormingen in de kijker:
Vormingen op maat
Medewerkers van de expertisecel Brein en communicatie bieden ook vormingen op maat van jouw organisatie aan. Je kan bij hen terecht voor vormingen over:- spraak-, taal- of slikproblemen in een vergrijzende populatie
- nieuwe behandeltechnieken (bv. tDCS en online therapie)
Heb je interesse in een vorming op maat of wil je meer weten over ons aanbod?
Neem contact op met dorien.vandenborre@thomasmore.be, coördinator Onderzoek en Dienstverlening.
Neem contact op met dorien.vandenborre@thomasmore.be, coördinator Onderzoek en Dienstverlening.
Nieuwsbrief februari 2021
Wat doe je als kinderen getallen omkeren? Heeft temperament een invloed op stotteren? Hoe vermijd je gehoorschade bij jongeren? Hoe spoor je een TOS op bij meertalige kinderen? In deze nieuwsbrief onderzoek & dienstverlening vind je alle antwoorden!
Lees meer